Get Adobe Flash player

Keresés

kilato_06

Ki olvas minket

Oldalainkat 8 vendég böngészi

Névnap

Ma 2024. június 18., kedd, Arnold és Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
uszt_logo_rgb.jpg
mm_logo.jpg
eu_erfa.jpg

Látógatók száma

156418

Ábrahámhegy

http://www.abrahamhegy.hu

Ábrahámhegy a Balaton egyik legkedveltebb fürdőhelye, mert egyrészt hegyei félkör alakban nyugatról és északról elzárják, védik a szelektől, másrészt egy völgykatlanban húzódik és így klímája melegebb a környezeténél.
A hegyekkel övezett festői környezet kiváló helyet ígért a csendet, nyugalmat kívánó nyaralóknak.
Ábrahámhegy közvetlen környéke: a Tapolcai-medence bazalt tanú-hegyeivel és gazdag növényzetű mocsári- és láprétjeivel, a Káli-medence "kőtengereivel", valamint 7 védett állat- és növényfaj utolsó menedékeként szolgáló nedves rétjeivel már hosszabb ideje élvezi a védettséget. Az Ábrahámhegy községhez tartozó területek csak néhány éve kapták meg a védettséget, így az Örsi-hegy, illetve a Szilvádi-hegy Salföld felé néző lejtői.

Ábrahámhegy - Kilátó
A 2002.-ben adták át a Bökk-hegy tetején lévő kilátót. Tiszta időben csodálatos körpanoráma tárul elénk.

Ábrahámhegy Szent Iván-kápolna

A Badacsonyörssel határos Kápolnadombon, a festői háttér középpontjában, hívogató kilátóhelyen áll a Szent Iván kápolna, messziről feltűnő egyszerűségében. (Érthetetlen, hogy az 1700-as évek második felében - 1757-ben - épült, Keresztelő Szent János védnöksége alá helyezett kápolna miért kapta a pravoszlávos Szent Iván nevet...)
A kápolna hajójának keletelt szentélye kör-szeletíves záródású. Téglasisakos, támpilléres tornya a nyugati oldalon található.

Ábrahámhegy Fülöp Jakab templom
Belső Ábrahámban, tehát a Rendes felé eső hegyhát nyugati lejtőjén épült 1614-ben egy kis templom, helyesebben kápolna. (Ennek elődje, a régészeti leleteknél már említett Árpádkori templom volt, az ún. Kauzli-dombon.) Védőszentje Fülöp Jakab(Jakab a tizenkét tanítvány egyike volt).

Fülöp Jakab templom
Az oltárkép az előd, a XII-XIII. századbeli templom maradványaként került ide. Déli részén román stílű ablakaival néz a messzi tájba, ahonnan hajdanán hívői összesereglettek. Régebben a kővágóörsi plébánia filiája volt. A két háború között itt miséztek nyaranta a "szentimrés" papok (ezért akkoriban Szent Imre kápolnának is hívták).

Powered by Phoca Maps