Get Adobe Flash player

Keresés

kilato_06

Ki olvas minket

Oldalainkat 9 vendég böngészi

Névnap

Ma 2024. június 18., kedd, Arnold és Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
uszt_logo_rgb.jpg
mm_logo.jpg
eu_erfa.jpg

Látógatók száma

156430

Mindszentkálla

http://www.mindszentkalla.hu/

A község természeti adottságai ősidők óta kedvezőek voltak a letelepedésre, nem véletlen, hogy már a honfoglalás utáni időkben szállásbirtokként szerepel. Első írásos említése 1277-ből ismert. A Káli-medece községei  – köztük Mindszentkálla is -  Kál horka (harka, vérbíró) szállásbirtoka volt. Mint ilyen, l341-ben került a veszprémi püspök birtokába,  cserébe Tátika váráért. Előnevét Mindszentek tiszteletére szentelt templomáról kapta. Első neve Villa omnium sanctorium Kaal volt. Később Mindszentkállakisfalud néven említették.
Turistacsoportok mind gyakoribb célpontja a Káli-medence. A kirándulni vágyók kellemes sétát tehetnek ezen a területen, s megfigyelhetik a környék növény- és állatvilágát. A falutól délkeletre, egy vulkáni kúpon, a Kereki-dombon állt a hagyományok szerint a Kál horka és Bulcsú vezér vára. Ezt támasztja alá a feltárt temető is. A domb tövében áll a néhai Kerekikál község középkori templomának romja.
A környék gyönyörűséges látnivalói a szépen faragott , fehérre meszelt kőkeresztek: a falu határán, a köveskáli országútról lekanyarodva,  majd a Petőfi utcában, ill. Szentbékkálla felé haladva láthatunk ilyeneket.      
A mai templom feletti dombjosalon látható a középkori Kisfalud község gótikus templomának romja.
Értékes műemlékek a falu népi házai, pl. a Petőfi utca 24. vagy a Jókai utca 30. alattiak.
A települést nyugatról határoló Öreghegy legmagasabb pontja a 330 méter magas Kopasz-hegy, amelyről csodálatos kilátás nyílik az egész Káli-medencére. Tiszta időben a Balaton irányában a somogyi partig is ellátni.
Mindszentkálla és Szentbékkálla között terül el a Káli-medence talán leghíresebb nevezetessége, a Kőtenger. Bizarr sziklaformákban, a kőmélyedésekben megtelepedő növények, virágok ritka csodás együttesében gyönyörködhetnek az arra sétálók.   
2006 őszén adták át a Teodóra- Kékkő tanösvény újabb, tíz kilométeres szakaszát. A két évvel korábban avatott nyolc kilométeres szakasz témája a víz és annak környezete, a mostaninak a kövek és a geológia. A tanösvényt – mely Kékkúttól Szentbékkálla és Mindszentkálla érintésével a Kőtengerig halad – a Kékkúti Ásványvíz Zrt. alakította ki. Az ösvény 15 állomásának egy-egy szakasza a Föld 4,6 milliárd éves történetét dolgozza fel, így akár időösvénynek is nevezhető. Itt látható az a tengerpart is, amely kilencmillió évvel ezelőtt alakult ki. A tanösvény útvonalát kék színűre festett, faoszlopokon álló bogár alakú kavicsok mutatják.

Theodora-Kékkő Tanösvény:
Élő környezet, természetvédelem és szabadidő a Balaton-felvidék szívében.
A Theodora Tanösvény a Káli-medence szívében, a Balatoni Nemzeti Park védett természeti területén épült 2004-ben a Kékkúti Ásványvíz Rt. anyagi támogatásával. A gyalogosan bejárható útvonal a cég kékkúti palackozóüzemének forrásától indul, majd a Sásdi patak mentén a Kornyi-tó irányában halad. A tavat északi irányból megkerülve a kővágóörsi Mosóház-forrás érintésével tér vissza Kékkútra. Az ide látogató minden állomásnál információs táblák segítségével tájékozódhat a terület természeti értékeiről és hagyományos tájhasználati módozatairól, helyenként kultúrtörténeti vonatkozású ismeretekre is szert tehet.
Az ösvényről tájékoztató kiadvány, és áttekintő térkép is készült, a külföldiek eligazodását az információs táblák szövegének angol nyelvű fordítása segíti, melyet nyomtatott formátumban – az áttekintő térképpel együtt – a túra első állomásánál, a palackozóüzemnél vehet át a turista.
A Theodora Tanösvény autóbusszal Tapolca illetve Révfülöp felől közelíthető meg, az autóval érkezőknek parkolási lehetőséget biztosít a palackozóüzem.

Powered by Phoca Maps