Get Adobe Flash player

Keresés

kilato_06

Ki olvas minket

Oldalainkat 11 vendég böngészi

Névnap

Ma 2024. június 18., kedd, Arnold és Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
uszt_logo_rgb.jpg
mm_logo.jpg
eu_erfa.jpg

Látógatók száma

156419

Sáska

http://www.saska.hu

Sáska gyönyörű természeti környezetben fekvő, Balaton-felvidéki település. A települést körülvevő erdő, mező nemcsak pihentető sétákra, kirándulásokra, közösségi programokra ad lehetőséget, hanem kristálytiszta levegőt is biztosít valamennyiünk számára. A barátságos környezetet barátságos emberek lakják.
A Tapolcai-medence északi szegélyén az Agártető délnyugati lábánál fekszik. A sáskai erdő királyok vadászterülete volt az Árpádok korában. 1385-ben említi először egy hivatalos oklevél „Saaska” birtokként, mint a Rátóti Gyulaffy család birtokát.

A község nyugati szélén áll a román stílusú római katolikus templom, melynek felszentelése 1250 nyarán, Sarlós Boldogasszony napján történt, Szent Imre herceg tiszteletére.
Az I-II. világháborúban hősi halált halt lakosokról a templomnál elhelyezett emléktáblán, és az emlékkönyvben emlékeztek meg.
A késő barokk stílusúNepomuki Szent János szobrot, melyet 1892-ben állítottak, a zalahaápi úton találjuk.
A falu feletti erdőben áll az Emberkő (Kűember) szikla, melyet valószínűleg vízmosás alakított ki, de a környék népe szerint a régi időkben, a Rátóti Gyula által 1260-ban alapított Pálos Kolostor egyik szerzetese faragta ki útmutatásul az eltévedt utazónak. A szomjas kiránduló a tiszta vizű Szent Jakab forrásból olthatja szomját.
A települüsre látogatónak feltétlenül meg kell tekintenie a védett műemlék Tájházat, melyben helytörténeti kiállítást rendeztek be.

Powered by Phoca Maps