Get Adobe Flash player

Keresés

kilato_06

Ki olvas minket

Oldalainkat 8 vendég böngészi

Névnap

Ma 2024. július 15., hétfő, Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
uszt_logo_rgb.jpg
mm_logo.jpg
eu_erfa.jpg

Látógatók száma

159404

Látnivalók

 

Múzeumok

Egry József Emlékmúzeum

8261 Badacsony, Egry sétány 12.

Tel.: 87/431-044

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

www.badacsonytomaj.hu, www.badacsony.com

 

Nyitva tartás: május - október

 

Leírás:Egry Józsefet a Balaton festőjének is nevezik. Festményeinek, pasztelljeinek fő témája a Balaton szinte látomássá váló látványélménye, a tó változó fény- és színviszonyai.

Művészete magányos jelenség, senkivel sem rokonítható. Badacsonyi átalakított és kibővített műtermes lakóházában gazdag válogatást láthatunk fő műveiből, de jelzésszerűen egész életútjával megismerkedhetünk.

Szegedy Róza Ház Irodalmi Emlékmúzeum

8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor utca 17.

Telefon: 87/701–906

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

www.badacsonytomaj.hu, www.badacsony.com

Nyitva tartás: május – október

Leírás: A méreteiben is impozáns házat és a hozzá tartozó birtokot Szegedy Róza a költő Kisfaludy Sándor feleségeként vitte a házasságba 1800-ban. A házaspár kedvelt tartózkodási helyévé vált Badacsony, élénk társasági életet éltek, Szegedy Róza ürmösbora országos hírnévre tett szert. A három részből álló épületegyüttes főépületének lakószobáiban az egykor ott élt házaspár tárgyi környezetét, valamint Kisfaludy Sándor ételútjának és munkásságának főbb állomásait mutatjuk be.

Udvardi Képtár

8258 Badacsonytomaj, Rózsa köz 9.

Telefon: 87/471-259

Nyitva tartás: május 1–szeptember 30. vasárnap 11–15 óra és 16–18 óra

 

Kontakt személy: Udvardi Erzsébet, festőművész

 

Leírás: Udvardi Erzsébet 1958 óta él Badacsonytomajon. Munkásságában benne van a balatoni táj és választott szűkebb hazája Badacsony világa, a víz, a hegy, a tó évszakainak látványa,

kultúrája, múltja. Ezeken kívül állandó témája a Biblia, az Ó és Újszövetség. Festett biblikus vázlatokat, oltárképeket.

Oltárképei: Badacsonytomaj, Badacsonyörs, Ábrahámhegy, Keszthely, Eszterháza, Vaja, Hévíz, Flórapuszta/Szabolcs megye/ templomait és kápolnáit díszítik.

 

Tájház

8258 Badacsonytomaj, Tájház udvar

e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. www.badacsony.com

www.badacsonytomaj.hu

 

Nyitva tartás június 15-augusztus 20. hétfő szünnap

 

Leírás: A gyűjteménynek helyet adó fehérre meszelt, nádfedeles parasztház 1898-ban épült. Az eredeti formájában meghagyott, tatarozott épületben elhelyezett gyűjteményben található tárgyak, használati eszközök, bútorok, dokumentumok a város múltjáról az itt lakó emberek életéről, szokásairól adnak képet.

Templomok, kápolnák

Szent Imre Római Katolikus templom

8258 Badacsonytomaj, Hősök tere 2.

Telefon: 87/471-250

 

Leírás: Badacsonytomajon érdemes megtekinteni a háromhajós, kéttornyú bazalttemplomot,

mely  1930-1932 között épült neoromán stílusban, figyelemreméltóan szép, festett

üvegablakokkal.  Oltárképeit az itt élő festőművész, Udvardi Erzsébet készítette.

 

 

 

Szent Donát -  kápolna

8261 Badacsony, Római út

A múlt század második felében,neogót stílusban épült a szőlőhegyek oltalmazója,

arezzói Szent Donát tiszteletére a Donát-kápolna. A kápolnát badacsonyi bazaltkőből

Laczkovics Antal építette, oltárnak carrarai fehér márványt rendelt.

 

 

 

 

Szent Anna – kápolna

8261 Badacsony, Római út

A hegy déli oldalán áll a Szent Anna-kápolna, amelyet 1789-ben Szentgyörgyi

Horváth Zsigmond építtetett.

 

 

 

Szent Antal – kápolna

8257 Badacsonyörs

Badacsonyörsön ( Kisörsszőlőhegyen) épült a település harmadik kápolnája 1816-ban , amelyet páduai Szent Antalról neveztek el. Ezt a kápolnát díszítik Udvardi Erzsébet 1976-ban felszentelt, Szent Antal a halaknak prédikál, és a Három királyok című képei. A kápolna mellett a Millenniumi Emlékpark látható.

 

Geológiai és Botanikai Tanösvény

Badacsony

Kontakt: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

8229 Csopak, Kossuth u. 16.

Tel.: 87/555-260 Fax: 87/555-261

www.bfnp.hu

 

Leírás: A magyar és angol ismertetőtáblákkal ellátott tanösvény a vulkáni hegyek tájhasználati módjait, természeti értékeit ismerteti.

A hegy szoknyájának felső szegélyén, a függőleges bazaltfalak, oszlopok lábánál halad körbe.

Bejárása során tanulmányozhatják a túrázók a bazalt formakincsét, az egykori bányafalakat. A feltáruló földtani látványosságok bemutatják az egykori földtörténeti események egy-egy pillanatát. A 4 km hosszú, szabadon látogatható útvonalról kiadvány is készült. A sétaút a Kisfaludy-háztól közelíthető meg. Tanösvény állomásai: Rózsakő - Kisfaludy-kilátó- Kőkaput –Kőkereszt- Klastrom kút-Bujdosók lépcsője - Tördemici kilátó

 

TIPP: A tanösvény egyik nevezetessége a Rózsa-kő, melyre a néphagyomány szerint fiatal pároknak érdemes ráülni, ezután egy esztendőn belül lakodalmukat is megülik.

 

Rózsakő

A Kisfaludy-ház felett található az a hatalmas asztalszerű bazaltkő, amit Rózsakőnek neveznek. Valamikor a régmúltban gurulhatott le a hegyoldalról. Nevét Szegedy Rózáról kapta, aki a hagyományok szerint Kisfaludy Sándorral szokott rajta üldögélni. Valószínűleg ez magyarázza a vele kapcsolatban született legendát is.

Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De elég az is, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak szíve érte fog dobogni.”

TIPP:

Esküvő a bazaltorgonák alatt

Badacsonytomaj Város Önkormányzata lehetőséget nyújt polgári szertartás lebonyolítására, azoknak a pároknak, akik szeretnék ebben a festői környezetben életüket összekötni.
információ:

Polgármesteri Hivatal Badacsonytomaj, Tel: 87/571 - 270

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

Ranolder kereszt

A hegy délnyugati oldalán, mintegy négyszáz méteres magasságban áll 1857. szeptember 14-e óta az a klasszicista kőkereszt, melyet állíttatójáról, a veszprémi püspökről neveznek Ranolder-keresztnek. A kereszt egy-egy nagyobb darabját 40 bivallyal vontatták fel a hegyre.

Ranolder János egyszer bérmakörútján Badacsony vidékére is ellátogatott. Fölment a hegy tetejére, és körülment a hegy vállán is. Egy helyen a bazalttornyok alatt, az omlástól nem messzire megállott és körülnézett. Lelkét magasztos érzelem töltötte el, s nagy gondolat fogamzott meg agyában. Magához intette uradalmának kormányzóját:

- A mi országunk a legszebb ország, s ez a hely ahol állunk, a világ leggyönyörűbb vidéke. Ide építsetek nekem lakóházat, s fölöttem a bazalttorony tetejére állítsatok egy óriási keresztet a mi Üdvözítőnk emlékezetére" -

A Balaton lélegzetelállító panorámájára tekinthetünk mellőle.

INFÓ:

A Kőkereszt alatt fekvő sziklapad egy része szabadon nyúlik ki a levegőbe. Ha a kinyúló követ kalapáccsal vagy kővel megütik, a harang kondulásához hasonló hangot ad, amely messze elhallatszik a magasból. Ilyenkor mondják, szól a Harangozó Börc. ( a börc kifejezés régen sziklaszirtet jelentett).

 

Legenda:

„Volt két testvér Badacsonytomajon. Az idősebb: Ferkó erős, egészséges, gonosz szívű.

A fiatalabb: Jóska fonnyadt, beteges, gyönge és ártatlan. A Ferkó megkérte egy lánynak a kezét. A lány nagyralátó volt és azt mondta: mással egy fedél alatt nem lakik, akkor megy csak esküvőre, ha az a másik nyavalyás legény búcsút vesz a háztól. Ferkó halász volt, másnap halászatra hívta öccsét.

Amikor csónakba szálltak, a gonosz testvér egy nehéz követ dobott be a csónakba. Jóska gyerek mindjárt arra gondolt, hogy a bátyja a nyakába fogja kötni a követ, de nem mert szólni. Beeveztek a vízre. Akkor azt mondja a gonosz testvér: Most meg kell halnod. Ketten nem maradhatunk a házban és a szőlőben. Tudta ezt a beteg gyerek, nem is ellenkezett, hanem imádkozni kezdett.

Közben a gonosz testvér elővett a tarisznyájából egy zsineget, rákötötte a kőre, s a zsinegből hurkot csinált. Már odalépett öccséhez, de akkor mély, tiszta fönséges hang búgott fel a Badacsony ormáról: megszólalt a Harangozó Börc. Amint a gonosz testvér meghallotta, megbillent alatta a csónak, s ő a vízbe zuhant. A nagy kő zsinege keze fejére hurkolódott, s a kő is a vízbe esett vele együtt. Sose találták meg.”

Kalmár László könyve alapján

 

II. János Pál pápa Emlékhely

2008. március 30-án, az Isteni irgalmasság vasárnapján, a Badacsony keleti oldalában, a volt pálos kolostor közelében, II. János Pál pápa-emlékhely megáldására került sor. Az emlékhely festménye Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész alkotása. Az ünnepélyes megáldást Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius végezte.
Mivel az emlékhely turistaút mellett található gépkocsival nem lehet megközelíteni.

 

 

 

 

 

Kisfaludy- kilátó

 

A Badacsony hegyen 438 m-es magassági pontnál épült. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk.

INFÓ: Elkészült az új kilátó!!

A hegy legmagasabb pontján lévő kilátó funkcióját már nem tudta ellátni, tekintettel arra, hogy a kilátó 10 méteres magasságánál a környező fák magasabbak, ezért is volt szükséges az új kilátó megépítésére.

Badacsonytomaj Város Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Egy jobb kilátásért! Új kilátó létesítése a Badacsony hegyen” című pályázata megvalósult.

Az új kilátó november elejétől látogatható!

Röviden az új kilátó műszaki adatairól:

A projekt fő célja egy 18 méter magas, megjelenésében is esztétikus, biztonságos kilátó megépítése, mely messzemenően megfelel a környezetvédelmi előírásoknak is. A felépítmény fából készül –ragasztott fatartók-, mely egy beton alaptestre lesz elhelyezve. A toronyba lépcsőkön lehet feljutni. A kilátó közvetlen környezetének tájrendezését is betervezték.

A három irányból való biztonságos megközelíthetőség érdekében a felvezető utakat, lépcsőket felújítják és a biztonságos közlekedés érdekében egyoldali korláttal látják el.

Mivel fokozottan védett környezetben épül fel a létesítmény, ezért tájékoztató- és irányjelző táblarendszer megépítését tervezik, hogy a látogatók csak a kijelölt közlekedési utakon közlekedjenek, így óvva a fokozottan védett erdőt és növényzetet.

 

Bujdosók lépcsője

A Bujdosók  lépcsője igazi kihívás a turistáknak, de ha eljutnak a tördemici kilátóig csodálatos panorámában gyönyörködhetnek.
A Bujdosók lépcsője összesen 464 lépcsőfokból áll. Pihenőkkel elválasztott szakaszait a kuruc kor nevezetes személyeiről (Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen, Cinka Panna) nevezték el.

 

 

 

 

 

 

 

Folly-Arborétum

8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

Nyitva tartás: április – október, más időben előzetes egyeztetés alapján.

www.follyarboretum.hu

Kontakt személy: Folly Réka

Tel.: +36-70/338-7377

 

Leírás:Az arborétum területe 3,6 hektár, a közvetlenül kapcsolódó erdőterület 1,6 hektár. Botanikai értékei mellett tájképi, kultúrtörténeti, földtani értékei is fontosak. A Kisörsi-hegy déli oldaláról páratlanul szép kilátás nyílik az Örsi-hegyre, a Badacsony felé, az ábrahámhegyi Szent Iván-kápolnára.

A Folly- arborétum területén 130 fenyőfaj, 20 lomblevelű fafaj, 20–30 örökzöld és lombhullató cserjefaj él.

Módosítás: (2011. november 03. csütörtök, 11:32)