Get Adobe Flash player

Keresés

kilato_06

Ki olvas minket

Oldalainkat 5 vendég böngészi

Névnap

Ma 2024. július 15., hétfő, Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
uszt_logo_rgb.jpg
mm_logo.jpg
eu_erfa.jpg

Látógatók száma

159405

Gyulakeszi


http://www.gyulakeszi.hu

A 709 lelket számláló község a Balaton-felvidéken, Tapolcától alig 4 kilométerre, a Csobánc hegy nyugati lábánál fekszik.
Ősrégi település, amelyen megtalálhatók minden kornak a nyomai. Első okleveles említése 1180-ban Kesző néven történt, 1522-től szerepel Gyulakeszi néven. 1678-től a herceg Esterházy család volt a település földesura. 1869-ben nagy tragédia érte a községet, tűzvész következtében az egész falu leégett templomával együtt. A település lassan épült fel a szörnyű tragédia után.
A római katolikus templomot az Esterházy család építette újjá, mely ma a település műemlék jellegű épülete. Mögötte található Merencsics Tibor alkotása: Gyulaffy László bronz mellszobra. A "magyar Achilles", Csobánc vár védője innen őrzi a síkságból kiemelkedő szépséges bazalthegyet, a Csobáncot. Csúcsán még most is állnak büszke várának (amelyről 1255-ben tesznek először említést a korabeli feljegyzések) romjai. A felfelé vezető út mellett az elpusztult Csobáncszögi község templomának falai omladoznak. A XIII. sz. elejéről származó román kori épületet a környékbeli nép "Rossz-templomnak" nevezte el.
A hegyről, a várból nagyon szép panoráma nyílik a Káli-, és Tapolcai-medencére, a Bakonyra, valamint a csillogó Balatonra. Botanikai értékei is jelentősek. A sárga virágú sziklai dercevirág előfordulása a környéken egyedüli, s itt van az egyetlen dunántúli lelőhelye a baglyos kőtörőfűnek.

Powered by Phoca Maps