Get Adobe Flash player

Keresés

kilato_06

Ki olvas minket

Oldalainkat 4 vendég böngészi

Névnap

Ma 2024. július 15., hétfő, Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
uszt_logo_rgb.jpg
mm_logo.jpg
eu_erfa.jpg

Látógatók száma

159400

Hegymagas

http://www.hegymagas.hu

Hegymagas a Balaton-felvidék legősibb települése, amely ma már a Nemzeti Park része. A község a Tapolcai medencében fekszik, 5 km-re a Balatontól, Magyarország és Közép-Európa legnagyobb tavától. Hegymagas nagy hegyéről, a mai Szent György-hegyről 1274-ben tesznek említést először a feljegyzések.

Hegymagas nevezetességei:

Szent György-hegyi Lengyel-kápolna
A Szent György-hegy oldalában található 215 m magasan, a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt kápolna. 1760 körül a lengyeltóti Lengyel család építtette. Gyönyörű fából faragott barokk-rokokó oltárának oszlopainak, - a hagyomány szerint - a Lengyel család tagjai tartják. Tetején Szent István, Szent László és a Szűz Mária aranyozott szobraival. Az oltár alapzatában Szt. Sebestyén, Szt. Kelemen és Szt. Rozália reliefjei domborodnak. Művészi faragású szószékja a négy evangélista ülo alakjával, tetején a Jó Pásztor szobrával ékeskedik. Padjai rokokó tölgyfa padok. A fa orgonakarzat mellvédjén festett bibliai jeleneteket látunk. A kápolna tornyát 188-ben építették. Homlokzati tornyán két fülke, abban a lovas Szent György, felette a Szent Imre, az oromzat szélein Szent István és Szent László szobrai. Oldalt a fülkékben Szent Péter, Szent Pál, Szent Antal és Szent József. A szobrok anyaga bántai homokkő. Mindezek az ékességek a kápolnát a Balaton-vidéki barokk művészet egyik legszebb emlékévé avatják.


Tarányi présház
Érdekes még a Lengyel kápolna közelében lévő, Tarányi féle szobrokkal díszített, barokk oromzatú nagy présház. Kőoszlopos erkélyéről gyönyörű a kilátás. Az épületen lévő címer mutatja, hogy a Tóthi-Lengyel család építtette a XVIII. században. Érdekes még a Sárközi féle présház is, amelynek falában kőtáblákon Marton Mihály fűzfapoéta naiv, de kedves feliratai, versei olvashatók 1787-bol. Ugyanebben az épületben, a veranda fülkéjében pedig Bíró Márton egykori veszprémi püspök címerének vasgalambja, amely egykor a monostorapáti templom kettős keresztjéről esett le.


Templom
1274-ben találkozunk a községben Szent Kereszt kápolnával. 1333-tól 34-ig Balázs a papja. A reformáció és a török idők letarolják a múltat. 1755-ben Szent Márk romokban álló régi templomát a Lengyel család újjáépítteti, Szent Lőrinc tiszteletére dedikálják. 1914-ben, neoromán stílusban átalakítják. A Hegymagasi templom külső és belső felújítása 1983-ban történt. A torony tatarozását legutóbb 2000-ben végezték el.

Powered by Phoca Maps