Get Adobe Flash player

Keresés

kilato_06

Ki olvas minket

Oldalainkat 5 vendég böngészi

Névnap

Ma 2024. július 15., hétfő, Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
uszt_logo_rgb.jpg
mm_logo.jpg
eu_erfa.jpg

Látógatók száma

159402

Kisapáti

http://www.kisapati.hu/

Az 1100-as évek végén írásos feljegyzéseket találtunk a településről, de konkrétan az 1200-as évek közepén jelent meg településünk név szerint is a feljegyzésekben.
Bazaltorgonák
A felszínen szétterült lávát a kihűlés során repedések járták át, amelyeket a napi hőingadozás, a fagy és a szél is egyre tágított. E ma is zajló mállási és aprózódási folyamat alakítja az 1-2 méter vastag és 30 méter magasságot is elérő "orgonasípokat". Az erózió a bazalt alatti laza pannon réteget is pusztítja, s az alapjukat vesztett oszlopok ledőlnek.
Jégbarlang
A jégbarlang a hegy oldalán ledőlt egykori bazaltoszlopok törmelék tömbjei között megrekedt üregnek tekinthető. Kialakulása miatt, inkább álbarlangnak nevezzük. A szűk, labirintusszerű üregben, a télen lehűlt levegőt a nyári meleg sem tudja kiszorítani, valamint az állandó nedves környezet párolgása is hőt von el a környezetétől, ezért a jégbarlang a legmelegebb napon is "hűtőszekrényként" viselkedik. Az üreget a néphit sárkánybarlangnak hívja, mondván, hogy sárkány lakta a régi időkben.
Szent Kereszt Kápolna
IV. Béla király parancsára minden 10 településnek egy templomot kellett építenie, és így épült fel a jelenlegi temető felett a Szent Kereszt Kápolna, amely a többszöri tulajdonos váltások következtében végül a Pannonhalmi Bencés Apátság tulajdonát képezte. A település így kapta az apáti nevet. A Kápolna a mai napig szerencsésen átvészelte az idő viszontagságait, és így büszkék vagyunk a legrégebbi épületünkre.

Powered by Phoca Maps