Get Adobe Flash player

Keresés

kilato_06

Ki olvas minket

Oldalainkat 5 vendég böngészi

Névnap

Ma 2024. július 15., hétfő, Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
uszt_logo_rgb.jpg
mm_logo.jpg
eu_erfa.jpg

Látógatók száma

159401

Műszaki ismertetés

Az új kilátó létesítését az indokolta, hogy a meglévő torony műszaki állapota már nem megbízható. A fa anyaga elöregedett, az időjárás viszontagságai megviselték már. A tetőhéjazat deszkázatát a szél leszaggatta, a lépcsőszerkezet tartószerkezete statikailag nem kielégítő, balesetveszélyes.

Az építmény magassága sem bizonyul már megfelelőnek. A torony mellett magasodó fák az évek során annyira megnőttek, hogy a kilátóból már a szemlélő csak északi irányban nyerhet kilátást, és nem kap élvezhető körpanorámát, mint az adottságok egyébként azt lehetővé tennék és rálátás lehetne a csodálatos tanúhegyekre és Balatonra. A növényzet kurtítása természetesen szóba sem jöhetett, természetvédelmi terület lévén, így került megtervezésre a régi 10,5 m magas torony helyett egy új 18 m magasságig emelkedő kilátótorony.

A Platinum group Kft. tervei alapján,az új torony fsz.+ 6 szintes. Az építészeti alapkoncepció, melyet Kőmíves Szabolcs építész tervező álmodott meg, egy körülölelő, az ég felé nyíló tömeg képzése volt. Így alkotta meg tervein a forgástest formát, mely pontszerű, elegáns, csomópontjai sematizálhatóak, így könnyen szerelhetők. Az ég felé illetve a fák fölé kitekintést, és a természetbe menekülő vándor szabadságérzetét a burkolati héj fölfelé fogyó, ritkuló struktúrája adja. Minden szint egy nagy kiterjedésű pihenőkét funkcionál, ahonnan folyamatosan juthatunk egyre följebb , följebb a fokozatosan világosodó, kitáruló tetőpontra, ahol végre elénk tárul a teljes körpanoráma, a Balatontól a Tanúhegyekig. Az építmény fő tartószerkezetét a középpontban elhelyezett acél főárboc és a körülötte levő segédárbocok alkotják.

A födémek egymás fölött elhelyezkedő szintenként egységnyit elforduló oktogonok. A födémek szerkezete egy érdekes membránszerű gerendarács, amelynek járófelülete áttört, tüzihorganyzott acéllemez. Így a szintek között áttekinthetőség van lefelé és fölfelé is. A zárófödém teljesen nyitott, így adva meg a teljes nyitottságot az alap elképzeléshez. Az építmény felső lezárása továbbá úgy lett kialakítva, hogy igény estén továbbépíthető legyen.

Az anyaghasználatnál a természetközeli anyagok alkalmazására törekedtek a tervezők, így a tervezett torony szerkezetei borovi fenyő és acél anyagúak.

A kivitelezést megnehezíti, hogy az építési területen semmiféle infrastruktúra nem áll rendelkezésre, vagyis sem áram sem víz és a megközelíthetőség sem lehetséges közúti gépjárművekkel. Ezért az alsó felvonulási terület a településünk határában levő gyakorló futballpálya területe lesz. Azért esett erre a területre a választás, mert alkalmasnak kell lennie helikopteres leszállás lehetőségére, mivel a nagyobb építőelemeket ily módon tervezzük a helyszínre, azaz a 437 m magas hegytetőre juttatni. A kivitelezés a Kulturális Örökségvédelmi hivatal által kibocsátott határozata alapján, csak a vegetációs időn belül történhet, tehát a zöldterületeket érintő munkák szeptember 30-tól április 30-ig végezhetőek.

Az elkészült torony feljárata, a lépcső indulása a turista utak felöl közelíthető meg mintegy csalogatva a vándort, ezért a projekthez hozzátartozik ezen útvonalak felújítása is.

A három fő turistaútvonal tartozik ide: a kőkapu, a bujdosók lépcsője és a rózsakőtől a Hertelendy lépcsőn keresztül a kilátóig.

A kőkapunál a leomladozott támfal kerül megmagasításra, illetve újabb szakasz kerül kiépítésre.  Szárazon, tehát kötőelem nélkül rakott támfal tetejére, ami az összetartást biztosítja helyszíni betonfedkő kerül. Az útvonal kőmentesítésén túl pihenőszakaszok kerülnek kialakításra.

Hertelendy lépcső több lépcsőfoka kilazult, hiányos ezek pótlása illetve javítása vált szükségessé. Ezen a szakaszon ahol a fel-le jutást kapaszkodókorlátok teszik biztonságosabbá, a korlátok felújítását illetve cseréjét kell elvégezni.

Bujdosók lépcsője: itt is felújításra illetve pótlásra kerülnek a lépcsőfokok és a pihenőknél levő támfalak. A meredek részeken egyoldali kapaszkodókorlátok lesznek elhelyezve a biztonságosabb közlekedés eléréséhez. Ahol az apró bazalt-zúzalék bemosódik ott élére állított bazaltkövekből szegély kerül kiépítésre a csúszásveszély elkerülésére. Tervezzük még a pihenőknél levő emléktáblák felújítását, illetve pótlását is.

Az útvonalak mentén több helyen találhatóak úgynevezett kilátópontok, melyek kiesést akadályozó korlátai vagy már nincsenek vagy erősen megrongálódtak, ezek kiépítése is a feladat részét képezi. A Badacsony felett található kőből épült menedékház és kilátópontja is az évek során állagromlást mutat, ezért az ott levő védőkorlátok cseréje, illetve a kőfal javítása is szükségessé vált.

A pihenésre vágyó, megéhezett turisták kielégítésére a kilátótoronynál és a Ranolder keresztnél felújításra kerülnek a tűzrakóhelyek, asztalok, padok.

A pontos tájékozódáshoz az útvonalak találkozásához, keresztezéséhez iránymutató táblák kerülnek kihelyezésre, majd miután ezen táblák segítségével  feljutnak a kilátótorony legfelső szintjére, ott egy körpanorámás tábla elhelyezésével tájékoztatjuk a látnivalók megjelölésével a fáradt vándort, a világ egyik legszebbnek mondott tája jellegzetes látnivalóiról.

Ranolder püspök írta a XIX. Században:

„Badacsony a legszebb magyar hegyek egyike. Karakteres csonka kúp alakja a szimbolikus jelentőségével egyúttal a Balatont is jelöli, együtt gondolunk rájuk. A tó lágy vize, a hegy lankái a zamatos bor, a csodálatos kilátás, a tiszta levegő rabul ejti az itt élők és az ide érkezők szívét.”

Reményeink szerint az új kilátótorony és a hozzá tartozó turistaútvonalak felújítása a püspök által megfogalmazottakat szolgálja majd.

Módosítás: (2011. október 13. csütörtök, 09:53)